logo

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

 
 

Herstelmogelijkheden

Herstelmogelijkheden

Werken in de sector kan zwaar zijn. Er zijn veel aspecten in het werk die het werk (zeer) inspannend maken. Denk bijvoorbeeld aan werken in kou of hitte, fysieke belasting en mate van eentonig werk. Des te belangrijk is het om ervoor te zorgen dat een medewerker tijdens en na het werk goed kan herstellen. Na gedane arbeid goed rusten dus.
Hier komt de tekst van de goede praktijk over herstelmogelijkheden.

Effecten
Voldoende pauzes tijdens het werk en goed uitrusten en ontspannen na het werk is belangrijk om als medewerker gezond te blijven en op het werk goed te kunnen (blijven) presteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft het belang van voldoende herstel na inspanning duidelijk aangetoond.

Aanpak
• Zorg dat medewerkers voldoende pauzes nemen tijdens hun werkdag.
• Besteed aandacht aan de pauzefaciliteiten: van de beschikbaarheid van (gezond) eten en drinken tot de mogelijkheid om een afwisselende vorm van ontspanning te kiezen.
• Voor verschillende soorten werk zijn verschillende soorten pauzes aan te bevelen. Dit zijn:
 - Frequente korte passieve pauzes bij zware lichamelijke arbeid,  bijvoorbeeld regelmatig even gaan zitten,
 - Frequente actieve minipauzes bij statische arbeid, bijvoorbeeld regelmatig even rek- en strekoefeningen doen of een stukje lopen, en
 - Frequente korte mentaal of fysiek actieve pauzes bij monotone en routinematige arbeid, dus bijvoorbeeld regelmatig even een , boekje lezen, of spelletje of een korte sportieve activiteit.
• Gegeven het productieproces zullen medewerkers niet altijd zelf hun pauzemoment en duur kunnen bepalen. Bespreek in werkoverleg of met medezeggenschapsorgaan het pauzesysteem en de roosters passen bij de behoeftes aan herstel. Betrokkenheid bij en zeggenschap over pauzes en roosters is belangrijk.
• Zorg voor gezonde roosters met voldoende hersteltijd na elke werkdag en na een reeks werkdagen. Zie ook de goede praktijk Gezond roosteren.
• Zorg dat de roosters regelmaat kennen en voorspelbaar zijn.
• Stimuleer bij medewerkers gezonde leefgewoontes. Bewust omgaan met slapen, eten, drinken en bewegen helpt om goed te herstellen.

Meer info
Zie ook het dossier ‘werk- en rusttijden’ op
www.arbokennisnet.nl.

Voorbeeld(en)
Voorbeeld 1: Multifunctionele kantine

‘Laatst vroegen we aan onze medewerkers hoe de ideale kantine eruit zou zien. Bleek dat die niet bestaat, er waren veel verschillende wensen. We zijn nu bezig om verschillende delen in de kantine te ontwerpen. Behalve de gebruikelijke eettafels komt er een computerhoek, een hoek met prettige zitbanken en een hoek waar mensen juist actief kunnen bewegen, met pingpong-tafel en voetbalspel. Voor ieder wat wils, is de bedoeling.’

Voorbeeld 2: Inzet bedrijfsfysiotherapeut
Bij ons hebben we een bedrijfsfysiotherapeut ingezet. Medewerkers met klachten en medewerkers die (nog) geen klachten hebben kunnen daar dan langs gaan. De fysiotherapeut geeft de medewerker advies voor herstel van zijn klachten. En hij treedt vooral op als adviseur van de medewerker en de leiding. Kan de werknemer een betere werkhouding aannemen, moet de werkplek aangepast worden, heeft de medewerker voldoende herstelmogelijkheden etc.

 

Contactinformatie

Kokermolen 11, 3994 DG Houten
Postbus 331, 3990 GC Houten

Tel: 030 - 6355250
E-mail: info@szpluimvee.nl

Zoeken

Laatste nieuws

Agenda

26-06-18 Werkgroep WGA verzekering
04-07-18 Georganiseerd Overleg
19-07-18 Werkgroep cao redactie
14-08-18 Werkgroep arbocatalogus